Одним з найяскравіших прикладів кінця світу був і залишається комікс «Ходячие мертвецы», за мотивами якого зняли довжелезний серіал. Останній, до слова, став монополістом на ринку ТБ-шоу, і навіть олдскульному «Ешу» не по зубах переплюнути пригоди Ріка Граймса та його команди. Сьогодні я розповім про подвиги найвідомішого в світі шерифа за версією коміксу «Ходячие мертвецы. Том 1. Дни минувшие» і, для тих, хто дивився однойменний серіал, спробую порівняти його з мальованої історією від Роберта Кіркмана.

Маленьке пояснення: “Я знаю, що комікс вийшов набагато раніше, ніж серіал, і що ТБ-шоу знято саме за мотивами мальованої історії. Будь ласка, не кидай в мене помиями, якщо я ненавмисно скажу, що комікс схожий на серіал, а не навпаки, адже шоу я подивився раніше, ніж прочитав мальовану історію “.

Початок коміксу на 99.(9)% збігається з початком серіалу. Шериф Рік Граймс зі своїм напарником Шейном Уолшом намагаються зупинити банду злочинців, які нещодавно пограбували банк. Рік кидається під кулі в надії, що зможе оточити зловмисників і з легкістю засадити їх за чавунну решітку, але його тіло стає перепоною для свинцевої маслини. Здавалося б, померти – найлегша доля для людини, яка отримала важку рану. Особливо, врахувавши те, що станеться зі світом в найближчому майбутньому. Головний герой потрапляє в лікарню, а прокидається в небаченому досі світі.

Цей світ страшний, кишить величезною кількістю ходячих мерців, комунікації не працюють, зв’язку з урядом немає. Якби я опинився в схожій ситуації, мої мізки поїхали б з пекельних американських гірок. “Що поламано – зламатися не може” – це про свідомість Ріка. Тільки уяви: чувак, який ще п’ять секунд тому лежав на лікарняному ліжку, насилу тікає з лікарні, обламуючи гнилі пальці ходячих мерців. Саме так пропав той молодий чоловік – сором’язливий, завжди правильний і, що найголовніше, – охайний. Від сьогодні, головною метою колишнього шерифа Ріка Граймса стає пошук сім’ї – дружини Лорі та маленького синочка Карла.

У загальному підсумку, зав’язка, якою банальною вона б не була, відкриває перед читачем нові пригоди, які доведеться пройти з самого початку і до кінця разом з головними героями, яких не так вже й мало.

Інфо: “Фанатам серіалу на засипку: арбалетник Деріл взагалі не має ніякого відношення до коміксу – його там просто немає. Цього цікавого героя придумали сценаристи серіалу, щоб відповідати тодішній моді на зброю зі стрілами”.

Приблизно в середині книги, коли події набувають статичного характеру, Рік знаходить нових колег по порятунку світу. Люди з угрупування уцілілих, щоб зняти напругу під час вечері, наважуються розповісти один одному про своє минуле. Коли ти читаєш ці трагічні історії, розумієш, що скаржитися на власне життя немає сенсу. Ти починаєш співчувати персонажам, і, якщо до цього моменту вони були тобі байдужі, зараз ти буквально хапаєшся за них і в думках просиш у Вищого Блага, щоб Роберт Кіркман не перетворився в Джорджа Мартіна.

Інформація для тих, хто подивився перший сезон серіалу. Інші – пропускайте цей блок, щоб не зіпсувати своє враження від коміксу і ТБ-шоу. “Пригадуєш, як Рік в першому сезоні проник в Атланту в пошуках Лорі і Карла? Як тільки він перетнув кордон міста і пішов у центр, з ним трапилася сумна історія, і Ріку довелося віддати вороного коня ходячим-циганам і залізти в танк із зомбі. У коміксі танк присутній, але в якості декорації. Я сподівався, що Рік ним скористається, бо ситуація відповідала, але як би не так. Саме завдяки диву військової техніки сценаристи серіалу підняли рейтинги”.

Художники Тоні Мур і Чарлі Адлард дуже класно передали атмосферу того, що відбувається: напруженість, емоції героїв, погоду, напад зомбі. На відміну від серіалу, ходячі мерці в коміксі зображуються насправді небезпечними. Сам поміркуй – іноді в теле-версії твору на команду нападають декілька зомбі і вбивають одного з головних героїв, а решта групи не в змозі від них відірватися. У коміксі поки таких абсурдних моментів я не зустрів.

Хотілося б сказати пару слів про малюнок. Він чорно-білий і відмінно вписується в сеттинг “Ходячих мертвецов”. У коміксі люди зображені в досить реалістичному стилі, хоча деякі нотки мультяшності в образах присутні. Ці елементи допомогли хлопцям з Telltale Games помітити всесвіт Роберта Кіркмана і поставити на конвеєр дві гри в жанрі “Квест”, і не за горами третя. Подивися на малюнки з коміксу і порівняй їх з графікою гри – схожість максимальна. На рахунок зомбі – вони такі ж страшненькі, як моя колишня як і в серіалі чи грі. Якщо ти дуже боїшся ходячих мерців, але тобі цікавий всесвіт або сюжет, комікс – найкращий варіант. Адже в серіалі, ясна річ, є анімація, а з нею події, що відбуваються, виглядають набагато страшнішими, ніж на статичній картинці в коміксі.

Як каже Роберт Киркман, головною особливістю “Ходячих мерців” є зовсім не зомбі і полювання на них. Основна тема – це відносини між людьми в групі, їх прихильність чи неприязнь один до одного. Автор коміксу показує прогрес чи регрес людства під впливом незвичайної мозкової хвороби, яка скосила більшу частину людського роду. Ось так завжди – начитаєшся всяких творів, а потім не можеш заснути о 2 годині ночі, бо задумуєшся над питаннями “в чому сенс життя?” І “який кінець світу чекає нас?”

Якість видання трохи постраждала через невдалий друк першої сторінки. Справа в тому, що на ній розташоване звернення автора і сценариста коміксу Роберта Кіркмана до читача. Писанини там багато, і букви залазять за межі правої границі. Я не ризикнув розтягувати місце, де склеєні сторінки, бо боявся розпустити всю книгу. Є шанс, що лише я зіткнувся з такою проблемою, але він дуже маленький, тому ймовірність браку всього тиражу дуже висока. Суперечливо, адже хочеться не тільки вдарити видавництво батогом, а й нагодувати смачним пряником – всі інші сторінки добре читаються, і навіть не доводиться прикладати зусилля (як буває з деякими коміксами), щоб вони стояли в зручному положенні перед читачем.

***

“Ходячие мертвецы. Том 1. Дни минувшие” завоював мій мозок, і, швидше за все, я теж скоро перетворюся на зомбі, але “жерти” буду не людські мізки, а другу книгу, третю і так далі. Мені, як людині, яка до сих пір дивиться серіал, дуже цікаво дізнатися сюжет Роберта Кіркмана з іншого ракурсу. Якщо ти ще не подивився ТБ-шоу, раджу почати саме з мальованої історії, тому що вона, хоч як крути, найбільш канонічна.

Плюси: Цікаві герої, Несподівані рішення, Схожість з серіалом, Приємний малюнок

Мінуси: Деякі моменти в серіалі показані крутіше, Перша сторінка зверстана невдало

Автор огляду Олексій Гаваньчук. Публікується за погодженням з автором.