Комікс і фільм Доктор Стрендж: порівняти неможливо

Доброго дня! Мене звати Еллі і якщо Ви якось дивно себе почуваєте після перегляду фільму Марвел, доктор зараз вас огляне.

Дайте вгадаю, Ви відчуваєте неймовірну насолоду від побаченого, проте через пів години на кінчику свідомості назріває певна нудота? Вам стовідсотково до мене, ви щойно переглянули черговий мас-продукт від Марвел.

Як казала колись моя наставниця, видатний нейрохірург: «Якщо не знаєш як лікувати пацієнта, дивись історію його хвороби». Можу лише здогадуватись, проте мені здається, що перед переглядом фільму ви не читали оригінальний комікс, тому прописую Вам комікс «Доктор Стрендж» від Стражинськи, читайте негайно, різницю миттєво відчуєте.

Результат, як то кажуть, «на ліцьо». З перших сторінок стає помітна різниця: сценарій, персонажі, ідея – все це змушує читача одразу відокремити фільм від першоджерела. Стефан Стрендж постає перед нами «тим самим обраним», генієм медицини, що через свої надзвичайні успіхи загордився і забув свою істинну сутність – допомагати людям. Звичайно, що життя будь-яких гордіїв ламає та змушує змінюватись, що ми і бачим в цій історії.

Новела показує нам цинічного лікаря, що волею провидіння, пов’язує своє життя з магією. Тут напряму розкривається конфлікт науки та  альтернативної медицини, що завдяки своєму «диво-чаю» відкриває всі чакри, а за разом і двері до мультивсесвіту. Не лише мені здається природнім зв’язок хіпі з цим коміксом?  (адже саме вони подарували популярність «Стренджу» в свій час)

Як на мене, трохи дивним став інцидент при якому головний герой покалічив руки. Стрендж з другом влаштував приватну вечірку в гірському маєтку. Його люблять  дівчата, він геніальний хірург, заможний плейбой, а от з лижами проблема. Проїхався з гірки на підпитку, впав, прокинувся гіпс. Трохи смішно виходить. Хоча, яка різниця яким чином, коли ти однак хотів збити пиху з цього обраного мудня.

Важливою деталлю образа Стренджа є його мотивація бути лікарем, його історія, як він малим врятував сестру. Саме це дає читачу одразу де в чому виправдати його поведінку і записати до списку гарненьких хлопчиків, які просто забули про щось добре в своєму серці.

Цікавими є і образи любовного інтересу та наставника Стренджа. Звичайні ролі «поганого» та «гарного» поліцейських, що класично діють на еволюцію головного героя. Хід з найкращим другом, що насправді виявся сторонником зла був несподіваним і цікавим. Хай там як, а Стрендж стає кращим, стає гідним місця головного мага.

Новоспечений герой мусить побороти головного злодія, тут їх аж 2. Мордо –  сильний маг, що не погодився з обираністю Стренджа. Якщо чесно, то я також не поділяю концепцію улюбленців старійшин, що отримую все, а ти старайся, будь найкращим і у відповідь отримуй: «ваш дзвінок дуже важливий для нас».

Звісно, що Мордо потім перейде на темну сторону. Дормаму, злий Бог, пожиратель душ, лорд Хаоса і т.д. Ну ви зрозуміли, тобто ну ніяк не планетка з очима. Нам показали епічну боротьбу між добром і злом, після чого Доктор Стрендж вже точно став героєм і піде навалювати іншим поганцям в усіх світах.

Ключовим моментом коміксу, після якого дійсно настає усвідомлення, що ти прочитав щось варте твого часу і уваги – це момент коли Стрендж, повністю змінившись, вирішує відвідати своїх батьків та рідних, вибачитись за те, ким був і не може. Його викреслили з власного світу, адже у обраного не повинно бути рідних, батьківського дому. Єдине, що залишається – це спогади та  незмінна обіцянка сестрі допомагати людям, навіть, якщо це коштуватиме найдорожчого.

Тепер у вас є повна картина того як було насправді і як відзняли у кіно. Так, можливо Стрендж  в коміксі дещо занадто обраний, дещо передбачуваний, дещо не такий яскравий та комічний, порівняно з фільмом. Однак того самого моменту, на який ти чекаєш в фільмі: «а яка ж плата за те, щоб бути головним магом?», не було, хоча питання задавалося. Що втратив Стрендж, отримавши титул героя, кохану, батьків, сестру? Нічого. А ми натомість втратили відчуття, що кіно – це мистецтво і повинно змусити задуматись маси про головне. Сподіваюсь, що моє лікування Вам допомогло, а мені вже час вирушати до інших пацієнтів.

З повагою доктор Стрендж.